Als je interesse hebt in bier, dan kun je geen betere hobby hebben dan het zelf brouwen van je favoriete drank. Je zult merken dat je veel meer in (ook commerciële) bieren proeft als je zelf brouwt.

Zelf brouwen kan al met heel eenvoudige middelen. Een grote pan (liever twee), een emmer, een zelf gemaakte hevelfilter, een gistingsvat en een lageringsfles met waterslot en nog wat spullen en je kunt beginnen. In mijn boek Verander water in bier vind je alle informatie die je nodig hebt. Op het forum van Hobbybrouwen kun je al je vragen stellen over bierbrouwen.

Theorie is leuk, maar leren brouwen gaat sneller als je je aansluit bij een brouwvereniging. Op een vereniging ontmoet je ervaren brouwers die je de kneepjes van het vak kunnen bijbrengen. De meeste clubs organiseren ook cursussen.  Op Hobbybrouwen vind je een actuele lijst met verenigingen. In mijn woonplaats Zutphen kun je terecht bij Brouwersgilde "De Roode Toren". We komen elke derde donderdag van de maand om 20:00 uur bijeen (behalve in juli en augustus) in de Chamaven Brouwerij. Je bent van harte welkom om vrijblijvend op een clubavond te komen kijken.