In februari 2022 heb ik een Grainfather G40 besteld, de nieuwe loot aan de Grainfatherboom. Hoewel ik zeer tevreden ben over de G30, was ik toch toe aan een upgrade. Waarom? Tot nu toe had ik twee installaties in mijn brouwerij staan: de Grainfather G30 en de HERMS. Als ik met de Vier Broeders brouw, maken we 50 liter bier en dat gaat niet in de Grainfather G30 alleen. Maar twee installaties nemen wel veel ruimte in beslag. Daarnaast gaat in de G30 maar maximaal 8 kg mout, dus 25 liter van een zwaar bier gaat niet lukken. De Grainfather G40 lost deze problemen op: er gaat veel meer mout in (maximaal 13 kg) en je kunt er meer bier mee brouwen (40 liter, maar waarschijnlijk wel ietsje meer). De G40 kan dus ook meer graan en meer volume aan dan de HERMS.

Dus na 18 jaar trouwe dienst, gaat de HERMS weg. De G30 is naar een van de Broeders gegaan die ook solo brouwt en wat kleinere batches maakt. Voor hem voldoet de G30 uitstekend.

 

 

 

WIFI

De controller van de G40 werkt niet met een Bluetooth-verbinding, zoals die van de G30, maar met WIFI. In de brouwerij heb ik echter geen WIFI en de afstand is te groot om met een WIFI extender vanuit huis de brouwerij te bereiken. Ik heb dit probleem voorgelegd aan de helpdesk van Grainfather en zij vertelden me dat het ook werkt met een WIFI hotspot die je op de mobiele telefoon aanmaakt. Wel moet je de eerste keer, bij het instellen van de WIFI op de controller en in de Grainfather Connect app een tweede telefoon gebruiken. Op de telefoon die je voortaan gebruikt bij het brouwen maak je een WIFI hotspot aan, de tweede telefoon gebruikt die hotspot. Vervolgens open je op de tweede telefoon de Grainfather Connect app en voegt daarin de Grainfather G40 toe. De G40 staat dan al aan. Verder gaat het identiek aan het proces wanneer je een gewone WIFI verbinding gebruikt. Fijn dat dit kan en hulde voor de helpdesk van Grainfather.

 

Schoonmaken

Nadat ik hem kreeg heb ik de G40 eerst maar eens schoongemaakt en doorgespoeld. Op de foto hieronder zie je de ketel met 50 liter water erin. 50 liter wort koken moet dus mogelijk zijn met dit systeem. Als de moutkorf erin zit, moet je rekening houden met een maximaal volume (water + graan) van ongeveer 45 liter.

 

 

Na het eerste brouwsel op de G40, zal ik dit artikel uitbreiden met ervaringen en foto's. Het eerste brouwsel zal een RIS worden met 12 kg mout en een eindvolume van 26 liter. Het begin SG moet 1,100 worden. Gelijk een goede test dus van wat deze G40 aan kan.

Eerste brouwsels

De eerste vijf brouwsels in de G40 zitten erop en ik ben heel tevreden. Het brouwen gaat als een zonnetje en schoonmaken is nog eenvoudiger dan het schoonmaken van de G30. Dit is vooral het geval omdat de uitlaat in de G40 onderin de bodem zit en niet zoals bij de G30 ergens aan de zijkant een paar centimeter boven de bodem. Opwarmen gaat veel sneller dan in de G30 door het hogere vermogen. Toch brandt de G40 niet aan, wat nog wel eens gebeurde in de G30, vooral bij gebruik van hoge percentages tarwe en/of haver. Ook bij het laatste bier, een witbier met 50% tarwe, brandde er niets aan.

De filterplaat op de bodem werkt heel goed in het tegenhouden van eiwitten en hopresten (ook bij gebruik van hoppellets) en dit is een hele verbetering ten opzichte van het filtertje in de G30. Even whirlpoolen en er vormt zich een mooie kegel op de bodemplaat (zie foto hieronder). De brokken die je ziet liggen zijn brokken sinaasappelschil.

 

 

Ook het brouwen met 12,5 kg mout ging uitstekend, al viel me het rendement wat tegen (slechts 65%). Bij de andere, lichtere brouwsels zat het brouwzaalrendement tussen de 75 en 83% en dat is prima. Wat mee kan spelen is, dat de retourslang tegen de binnenkant van de moutkorf ligt en het uitstromende wort direct door de gaten aan de zijkant van de moutkorf weg kan stromen zonder door het filterbed te zakken. Dit zal vooral spelen bij zwaardere bieren met een dik filterbed en daardoor een hoge doorstroomweerstand. Daarom heb ik bij het laatste brouwsel een koperen ring gebruikt met gaten aan de bovenkant. Deze ring ligt op het filterbed en het wort wordt zo mooi verdeeld over het moutbed (zie foto). Dit werkte uitstekend. Het witbier wat ik met deze aanpassing heb gebrouwen (met 50% tarwevlokken) filterde goed en het brouwzaalrendement was 80%.

 

 

Al met al ben ik heel blij met de G40.