Gisteren heb ik voor het eerst in de Grainfather G40 gebrouwen. Om het apparaat gelijk goed te testen brouwde ik een Ukrainian Imperial Stout met een moutstort van 12 kg. Het recept staat verderop.

 

Algemene indrukken

Duidelijk is dat de G40 een doorontwikkeling is van de G30. Kleine en grotere problemen zijn verholpen. Zo is de overstortpijp in de moutkorf bij de G30 onhandig, het filter onderin de ketel te klein en de pomp niet heel erg sterk. En de siliconen ringen rondom de roosters zijn erg onhandig te monteren. De G40 heeft geen moutpijp, maar een herontworpen moutkorf die ervoor zorgt dat de overstortpijp niet meer nodig is. De snellere opwarming door het zwaardere element (3 kW i.p.v. 2 kW) werpt duidelijk zijn vruchten af: opwarmen gaat veel sneller en de kook is wilder dan bij de G30. Het grote filter op de bodem en het onttrekkingspunt voor de pomp op de bodem zorgen voor een vlekkeloze onttrekking van wort naar het gistvat. Zelfs al gooi je de hoppellets gewoon in het wort zonder gebruik te maken van een hopspider gaat het afpompen (na een whirlpool) gewoon vlot. Wat ik wel merkte was dat de pomp niet werkt tijdens het koken, omdat er dan lucht/damp in komt. De G40 werkt gewoon vlekkeloos en zorgt voor een zorgeloze brouwdag.

Het op afstand besturen van de controller en het invoeren van de maisch- en kooktijden gaat met een wifi hotspot vanaf de telefoon ook vlekkeloos.

 

Het brouwen van de UIS

12 kg mout is behoorlijk wat mout. De moutkorf zat bomvol met een dik beslag. Omdat de topplaat die bij de G30 aanwezig is bij de G40 ontbreekt, kun je gelukkig roeren in het beslag tijdens het maischen.

Wel is het zaak om het debiet van het recirculerende wort af te knijpen om ervoor te zorgen dat er geen wort met mout door de gaten aan de zijkant van de moutkorf gaat.

 

Filteren gaat ook vlot, ondanks de grote hoeveelheid mout. Omdat de moutkorf een stuk breder en de dikte van de moutlaag kleiner is dan bij de G30, loopt het wort vlot door. Ook een voordeel is, dat de moutkorf niet zo ver omhoog getild hoeft te worden dan bij de G30.

 

 

Het koken gaat merkbaar harder dan in de G30. Tijdens de kook van een uur verdampte er 5 liter water.

 

Uiteindelijk had het bier een begin SG van 1,090 i.p.v. de geplande 1,100. Het brouwzaalrendement kwam uit op 70%, terwijl ik gerekend had op 75%. Maar 70% is prima voor zo'n dik beslag.

 

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis

Omschrijving

Waarde

Kenmerk

WP194

Naam recept

Catharina

Brouwdatum

03-03-2022

Bierstijl

Stout (Imperial Ukrainian)

Volume

25,0

Begin SG

1,090 SG

Berekende kleur (Morey)

128 EBC

Berekende bitterheid (Tinseth)

83 IBU

Brouwzaalrendement

70 %

Kooktijd

60 min.

Water en brouwzouten

Hoeveelheid

Ingrediënt

29,50 l

Water uit Zutphen

5,00 g

CaCl2

5,00 g

CaSO4

12,36 l

Spoelwater

Waterprofiel behandeld water

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

105 mg/l

3 mg/l

32 mg/l

83 mg/l

66 mg/l

113 mg/l

Vergistbare ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Mouterij

Kleur

%

8,53 kg

Pale Ale mout

Dingemans

7 EBC

71,5 %

1,60 kg

Münchenermout

Dingemans

15 EBC

13,4 %

0,70 kg

Cara 120

Dingemans

120 EBC

5,9 %

0,70 kg

Carafa Special I

Weyermann

900 EBC

5,9 %

0,30 kg

Carafa Special III

Weyermann

1400 EBC

2,5 %

0,11 kg

Pale Chocolate mout

Thomas Fawcett and Sons

525 EBC

0,9 %

Maischschema

Omschrijving

Temperatuur

Stap tijd

Rust tijd

Beslagdikte

 

62,0 °C

1 min.

30 min.

2,5 l/kg

 

68,0 °C

8 min.

15 min.

2,5 l/kg

 

72,0 °C

5 min.

30 min.

2,5 l/kg

Uitmaischen

78,0 °C

1 min.

5 min.

2,5 l/kg

Hop

Hoeveelheid

Naam

Type

% alfazuur

Kooktijd/toevoeging

IBU

70,0 g

Magnum

pellets

14,4%

60 min.

70,3 IBU

50,0 g

Fuggle

pellets

4,2%

20 min.

8,9 IBU

50,0 g

Fuggle

pellets

4,2%

7 min.

3,9 IBU

Overige ingrediënten

Hoeveelheid

Naam

Type

Gebruik

40,00 g

Eikenhoutsnippers. matig geroosterd

smaakstof

nagisting

Gist

Hoeveelheid

Naam

Type

30,0 g

New World Strong Ale (M42)

bovengist