Hoera! Met mijn Kersenweizenbock heb ik het BONK gewonnen (1e prijs vrije klasse en overall winnaar). Eerst heb ik een Weizenbock gebrouwen en bij het overhevelen heb ik 5 liter apart genomen en 1,7 kg morellen toegevoegd. Deze kwamen van onze morellenboom uit onze tuin. Helaas was dit maar genoeg voor 5 liter, want 5 liter van dit voortreffelijke bier is natuurlijk veel te weinig. Zeker als je rekening houdt met het feit dat 1 liter daarvan naar het BONK is opgestuurd.
Hier het recept (voor 5 liter dus):
BrouwHulp Recept uitdraai
Basis
Omschrijving |
Waarde |
Kenmerk |
WP146b |
Naam recept |
Kersenweizenbock |
Brouwdatum |
24-06-2017 |
Bierstijl |
Weizen(doppel)bock |
Volume |
5,0 |
Begin SG |
1,069 SG |
Eind SG |
1,018 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
74,6% |
Alcoholgehalte |
6,7 vol.% |
Berekende kleur (Morey) |
48 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) |
16 IBU |
Brouwzaalrendement |
71,0 % |
Kooktijd |
75 min. |
Water en brouwzouten
Hoeveelheid |
Ingrediënt |
4,70 l |
Water uit Zutphen |
0,70 g |
CaCl2 |
0,60 ml |
Melkzuur |
4,83 l |
Spoelwater |
Waterprofiel behandeld water
Ca |
Mg |
Na |
HCO3 |
Cl |
SO4 |
53 mg/l |
2 mg/l |
27 mg/l |
73 mg/l |
48 mg/l |
15 mg/l |
Vergistbare ingrediënten
Hoeveelheid |
Naam |
Mouterij |
Kleur |
% |
0,69 kg |
Lichte tarwemout |
Dingemans |
3 EBC |
20,2 % |
0,52 kg |
Vienna mout |
Weyermann |
7 EBC |
15,3 % |
0,19 kg |
Tarwemout. donker |
Weyermann |
17 EBC |
5,5 % |
0,13 kg |
Aroma 50 |
Dingemans |
50 EBC |
3,9 % |
0,13 kg |
Caramel tarwemout |
Weyermann |
120 EBC |
3,9 % |
0,04 kg |
BlackSwaen Chocolate Wheat |
De Swaen |
900 EBC |
1,1 % |
1,70 kg |
Kers (zuur: morel) |
Eigen tuin |
0 EBC |
50,1 % |
Maischschema
Omschrijving |
Temperatuur |
Stap tijd |
Rust tijd |
Beslagdikte |
Beta-amylaserust |
62,0 °C |
1 min. |
30 min. |
2,8 l/kg |
Alfa-amylaserust |
72,0 °C |
15 min. |
30 min. |
2,8 l/kg |
Uitmaischen |
78,0 °C |
10 min. |
5 min. |
2,8 l/kg |
Hop
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
% alfazuur |
Kooktijd/toevoeging |
IBU |
3,4 g |
Magnum |
bellen |
10,2% |
60 min. |
16,9 IBU |
Gist
Hoeveelheid |
Naam |
Type |
1,0 l starter |
Weihenstephan Weizen (3068) |
bovengist |
Vergisting
Kenmerk |
Waarde |
Starttemp. vergisting |
17,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting |
20,4 °C |
Eind temp. hoofdvergisting |
20,4 °C |
Eind SG hoofdvergisting |
1,019 SG |
Schijnbare vergistingsgraad |
73,2% |
Start nagisting |
05-07-2017 |
Temp. nagisting |
20,0 °C |
Start lagering |
07-07-2017 |
Temp. lagering |
10,0 °C |